Interview Matthew Otten, Dreamfields Dolphins

Assistent Coach Otten hoopvol over kwalificatiereeks

Bron: basketball.nl | door Luuk von Burg

Iets meer dan een decennium geleden kwam de bijna twee meter lange en sympathieke basketballer voor het eerst naar Nederland. Nu is hij naast Maurizio Buscaglia assistent-bondscoach van de nationale mannenploeg. “Maurizio zei mij een tijd geleden dat we op een historisch kantelpunt staan met het Nederlandse basketball. Ik geloof hem”, zegt Matthew Otten zelfverzekerd voorafgaand aan het affiche met de Turken.

Vrijdagavond won Matthew Otten samen met de Orange Lions van basketbalgrootmacht Turkije. Een major upset. Hoe hard de Nederlandse ploeg ook zou werken, het bleef een strijd tussen David en Goliath. Die uiteindelijk werd gewonnen door een team van Davids in Oranje jerseys.

De geboren Amerikaan is ondertussen een bekende naam geworden in de Nederlandse basketbalwereld. Otten kwam in 2009 voor het eerst naar Nederland. Twee seizoenen lang speelde hij onder Marco van den Berg voor de Gasterra Flames, zoals de ploeg uit het hoge Noorden toentertijd heette.

Na een seizoen in Engeland eindigde hij zijn carrière bij de eredivisieploeg van Rotterdam. “Direct nadat ik gestopt was, ben ik benaderd door Sam Jones om zijn assistent te worden bij SPM Shoeters”, zegt Otten. “Dit zag ik als een enorme kans, want ik wilde graag verder in het trainerschap.”

Toen Sam Jones vertrok, ging Otten naar Gelderland om aan de slag te gaan met de TBG Dragons. Het nieuwe initiatief om het basketball in de regio een boost te geven.

Het coachen van jeugd is uiteraard anders dan het dienen van de technische staff van een nationale ploeg. “Bij de jeugd ben je bezig met het ontwikkelen van de speler. Je wilt de best mogelijke basketballer ervan maken. De Orange Lions zijn al op een bepaald niveau. Wij zijn dan alleen bezig met iedereen de juiste rol binnen het team te geven en in hun kracht te laten komen. Daarnaast ben ik de assistent naast een zeer ervaren topcoach. Mijn rol is zijn visie tot me te nemen en dat te implementeren in het team.”

Het geloof om op het Europees Kampioenschap basketball van 2021 te staan is zeker aanwezig bij Otten. “De hele ploeg gelooft erin. We zullen hard moeten blijven werken. Maar het is zeker mogelijk.”

Niet alleen de weg naar EuroBasket 2021 ziet Otten hoopvol in. Ook over de toekomst van het Nederlandse basketball is hij positief. “Maurizio zei mij dat we op een historisch kantelpunt staan met het Nederlandse basketbal. Toen ik begon met het scouten van Nederlandse talenten ging ik dat ook inzien. Ik geloof hem daarin. Er zijn meer dan vijftig Nederlandse basketballers actief in het buitenland en dat is exclusief spelers in Amerika. 22 oranje basketballers spelen in de hoogste collegedivisie en dat worden er steeds meer.
De Nederlandse teams worden steeds sterker en zijn tot meer in staat in Europese competities. We hebben de juiste mensen op de juiste plek zitten. We hebben de kennis, maar de beleving is net zo hard nodig om een grootse basketbalgemeenschap op te bouwen. Onze bondscoach heeft het beide!”

Otten roept dan ook iedereen op om maandag naar Almere te komen voor de kwalificatiewedstrijd tegen de Kroaten. “Onze spelers weten dat ze spelen voor iets dat groter is dan zijzelf; Nederland. We hebben onze zesde man nodig!”

Leave a Reply