Fiba stelt Eurobasket 2021 voor mannen een jaar uit

Fiba stelt Eurobasket 2021 voor mannen een jaar uit

Bron: Basketball.nl | door Ronald van Dam

Het Europees Kampioenschap basketball 2021 voor mannenteams wordt een jaar uitgesteld. Nadat de internationale basketbalbond FIBA woensdag alle jeugd EK’s voor aankomende zomer al had geschrapt, volgde donderdag het nieuws dat FIBA EuroBasket 2021 voor mannen, als gevolg van het uitstellen van de Olympische Spelen door de coronacrisis, nu van 1 t/m 18 september 2022 zal worden gehouden. Het EK zou eigenlijk van 2 t/m 19 september 2021 plaatsvinden.

De Orange Lions zijn volop in de race om zich te plaatsen voor dit EK, dat zal plaatsvinden in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië. De Nederlandse mannenploeg is de kwalificatie goed begonnen. In februari werd tijdens het eerste window uit spectaculair gewonnen van Turkije en vervolgens thuis verloren van Kroatië. Het vierde land in de groep van Nederland is Zweden. Om zich te plaatsen moeten de Orange Lions bij de eerste drie eindigen.

Om overbelasting van de basketballers zoveel mogelijk te beperken worden de pré-kwalificatiewedstrijden voor de FIBA Basketball World Cup 2023, die stonden gepland voor september 2022, naar voren gehaald. Die worden nu eind augustus 2022 gespeeld, in de voorbereidingsfase op het uitgestelde EK.

Voor de Nederlandse basketbalsters verandert er niets. FIBA Women’s EuroBasket 2021 staat gepland voor 17 t/m 27 juni 2021. Ook de vrouwen zijn de kwalificatie voor het EK goed begonnen. Tijdens het eerste window werd in Amsterdam Hongarije verslagen. De Orange Lions zitten in een poule van drie. Er zijn in totaal negen groepen, waarvan de winnaars en de vijf beste nummers twee zich plaatsen voor het EK.

3X3

Waar in het 5-5 basketball de jeugd EK’s inmiddels zijn gecanceld, gaan in 3×3 de jeugdtoernooien voor de Orange Lions vooralsnog wel door. De vrouwen doen op 1 en 2 augustus in het Franse Voiron mee aan de FIBA 3×3 Europe Cup Women’s U17 Qualifier en als ze zich plaatsen van 11 t/m 14 september in het Oostenrijkse Graz aan het EK zelf. De FIBA 3×3 Womens’s U18 World Cup staat nog van 25 t/m 30 augustus in Debrecen op de rol. De FIBA 3×3 Europe Cup 2020 voor senioren in Antwerpen is wel verplaatst, van 25 t/m 27 juni naar september. De exacte nieuwe datum van het EK is nog niet bekend.

Leave a Reply