Grootse ambities voor Basketball Community Gelderland

Samen op weg naar de heren Eredivisie en een bloeiende basketball community

Met een Eredivisie herenteam in regio Arnhem-Nijmegen, wil Basketball Community Gelderland (BCG) de regio inspireren, activeren en verbinden. Een bloeiende basketball community in Oost Nederland, waarbij topsport, breedtesport, ondernemen en onderwijs hand in hand gaan en elkaar versterken.

Ambitieuze plannen

Met basketballteams op de allerhoogste niveaus bij jeugd en senioren en een bloeiende basketball community in Oost Nederland wil BCG een ontmoetingsplek worden voor iedereen die sport een warm hart toedraagt. Juist nu sport in de samenleving enorm wordt gemist. (Top)sport brengt mensen namelijk bij elkaar en zorgt voor verbinding. Met fans, jeugd, vrijwilligers, ondernemers, organisaties en onderwijs.

Basketball in de regio leeft als nooit tevoren. Groeiende verenigingen, jeugdteams die op het hoogste niveau van Nederland spelen, een damesteam dat actief is in de top van de Nederlandse Eredivisie (Lekdetec) en een herenteam op de eerste plek van de Promotie divisie (Dreamfields Dolphins). Kers op de taart moet de inschrijving van een herenteam in de Dutch Basketball League worden. Het plan is om dat te realiseren in het komende seizoen 2020 – 2021. De plannen hebben een duurzame insteek en richten zich op een periode van 5 jaar.

Talenten uit de regio

Talentontwikkeling staat centraal in de plannen van BCG. De visie luidt dat teams en individuen zich zowel op sportief als maatschappelijk vlak moeten kunnen ontwikkelen. Dat wordt mogelijk gemaakt door nauwe samenwerkingsverbanden met bedrijfsleven, scholen en maatschappelijke instanties. Een belangrijke doelstelling van BCG is dat de topsportteams voor het grootste deel bestaan uit talentvolle spelers en speelsters uit de eigen regio.

Maatschappelijke impact | Eredivisie basketball is veel meer dan sport

Door eigen talenten op te leiden creëert BCG local heroes die op verschillende manieren voor maatschappelijke impact zorgen. Met speciale programma’s, waarbij wordt samengewerkt met scholen in de regio, worden kinderen geïnspireerd en gemotiveerd om te bewegen, gezond te eten en actief bezig te zijn. Daarnaast ziet BCG voor zichzelf een belangrijke rol in het verbinden van de zakelijke regio en groeiende sportverenigingen in Gelderland.

Draagvlak in de regio & een eigen basketballschool

Een onmisbaar onderdeel van BCG zijn de basketballverenigingen in de regio. Het delen van kennis, ondersteunen van trainers en coaches en het ontwikkelen van talent en op alle leeftijden vormen een belangrijk aspect van deze samenwerking. Inmiddels hebben tal van verenigingen zich achter de plannen geschaard en sluiten nieuwe verenigingen zich aan.

Sponsoren en partners uit de regio maken het mogelijk dat kinderen wekelijks kunnen trainen bij de regionale basketballschool. Een getalenteerde en zeer gemotiveerde technische staff zorgt voor de trainingsprogramma’s en voor de sportieve en maatschappelijke begeleiding van de jeugdige talenten, zowel jongens als meisjes.

Ambassadeurs

De plannen van BCG worden enthousiast ondersteund door een aantal regionale ambassadeurs. Daaronder Mart Smeets – geboren en getogen in Arnhem, oud-basketball international, radio- en televisiepresentator, journalist en schrijver, Geert Hammink, voormalig basketballprof en een van de weinige Nederlanders die ooit in het mekka van het internationale basketball ‘de NBA’ heeft gespeeld, Matthew Otten, Amerikaans-Nederlands professioneel basketballcoach en assistent bondscoach en Shane Hammink en Jito Kok, beide basketballprofessional en spelend in het Nederlands Mannen Team.

De plannen van BCG | next steps

De komende maanden staan in het teken van het realiseren van de noodzakelijke randvoorwaarden om het spelen op de allerhoogste niveau mogelijk te maken. Dat betekent onder andere een geoptimaliseerde topsportaccomodatie, de verdere invulling van een professionele organisatie en het vormgeven van de samenwerkingsverbanden met onderwijs, ondernemers, organisaties en de basketballclubs in de regio. Uiteraard zal ook gewerkt worden en de samenstelling van het team.

Cruciaal onderdeel om de ambities van BCG mogelijk maken is het realiseren van een gedegen financiële onderbouwing van de plannen. Een groep enthousiaste bedrijven uit de regio heeft zich ondertussen verbonden aan het initiatief en steunt de inspirerende plannen met kennis, kunde en financiële injecties. Om een gezond financieel fundament te creëren is er echter meer nodig. BCG steekt daarom de komende periode veel energie in het enthousiasmeren van het bedrijfsleven in de regio. Vol vertrouwen dat de gedegen inhoud van de plannen, de interessante mogelijkheden voor bedrijven en het tomeloze enthousiasme van de initiatiefnemers gaan leiden tot het waarmaken van de gezamenlijke droom: een bloeiende basketball community in Oost-Nederland die verbindt, inspireert en activeert.

Over Basketball Community Gelderland

Het initiatief voor een heren Eredivisie team en een actieve basketball community in Gelderland is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Batouwe Basketball, Stichting Topbasketball Lingewaard, TBG Dragons en een aantal basketball liefhebbers en ondernemers uit de regio. We werken gezamenlijk onder de naam Basketball Community Gelderland en zetten ons in voor de ontwikkeling van topsport en breedtesport in Oost-Nederland.

Volg de ambitie van Basketball Community Gelderland op social media

LinkedIn
Instagram
Facebook

Leave a Reply