Matthew Otten hoofdcoach heren eredivisieteam Basketball Community Gelderland

Matthew Otten wordt de trainer en coach van het nieuwe eredivisieteam in Gelderland, dat uitkomt in de Dutch Basketball League. Otten was vorig seizoen actief bij de Dreamfields Dolphins en TBG Dragons en is assistent-coach van het Nederlands Mannenteam.

De 38-jarige Nederlandse Amerikaan met Nijmeegse roots, oorspronkelijk afkomstig uit Las Vegas is, na zijn collegeperiode bij Francisco State, jaren actief geweest in de Nederlandse eredivisie. Van 2009 tot 2011 speelde Otten voor Groningen. Daar won hij de NBB Beker (2011) en het landskampioenschap (2010). Na een jaar in Engeland voor Mersey Tigers gespeeld te hebben, tekende Otten een contract bij Rotterdam Basketball.

In Nederland heeft hij ook als coach veel ervaring opgedaan. Onder andere bij eredivisionist SPM Shoeters, waar hij als assistent-coach de NBB Beker won en actief was in de Fiba Europe Cup. Otten is inmiddels al jaren als trainer en coach actief in Nijmegen bij de jeugdacademy van TBG Dragons. Afgelopen seizoen coachte Matthew de Dreamfields Dolphins uit Bemmel, titelkandidaat in de promotiedivise. Daarnaast is hij assistent-coach van het Nederlands Mannenteam, naast bondscoach Maurizio Buscaglia.

Matthew Otten: “Ik ben ontzettend blij dat deze droom uitkomt en ik ben vooral blij dat Basketball Community Gelderland vertrouwen heeft in mij als coach. Het is mooi om te zien hoe deze basketball liefhebbers uit de regio bij elkaar komen en dit project tot leven brengen; ik ben ze daar erg dankbaar voor. Dit is een hele belangrijke stap voor het Gelderse basketball, maar er moeten nog veel meer stappen worden gezet. Waaronder mee blijven doen op het hoogste niveau en tegelijkertijd structureel met talentontwikkeling aan de slag zodat we onze hoogst spelende teams – zowel bij de vrouwen als bij de mannen – zoveel kunnen gaan bemensen met talenten uit onze eigen provincie.

Het hebben van een professioneel team geeft onze jeugd de ‘wow-factor’. Het is daarbij wel belangrijk dat we het juiste team op het veld zetten dat onze community en onze jeugd het goede voorbeeld kan geven. Het bestuur en ik zijn druk bezig met het samenstellen van de staf en werken hard om een ​​zo goed mogelijk team binnen de lijnen te brengen dat bij onze visie past. Het eerste jaar zal het niet gemakkelijk zijn, maar we zijn hier om te strijden en zullen altijd spelen om te winnen.”

‘’De aanstelling van Matthew als hoofdcoach komt voor velen niet als een verrassing. Hij is al jaren een van de gezichten van basketballend Gelderland. Veel jeugdspelers uit de regio zijn onder zijn hoede gegroeid tot de spelers die ze nu zijn. Met zijn basketballkennis, ervaring als trainer en speler, gecombineerd met zijn enorme drive, is hij de juiste persoon voor de job. Talentontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen onze organisatie en wij hebben het vertrouwen dat Matthew met een mooie mix aan regionale, nationale en buitenlandse talenten het Gelderse basketball op de kaart gaat zetten,’’ aldus Herm Timmermans, bestuurslid Basketball Community Gelderland.

Basketball in Gelderland groot maken

Matthew zal tevens een belangrijke rol blijven spelen in de talentontwikkeling in de regio en verbonden blijven aan de jeugdacademy (TBG Dragons). ‘’Talentontwikkeling is een van de speerpunten van Basketball Community Gelderland. Met een eredivisieteam in Gelderland kunnen we de regio verbinden en jonge talenten inspireren. De stappen die daarvoor gezet moet worden, willen we samen met verenigingen uit de regio doen. Wij zien verschillende kansen om met andere verenigingen samen te werken om het basketball zowel in de breedte als in de top te laten groeien. Breedtesport, talentontwikkeling en topsport gaan wat ons betreft hand in hand, daar zullen we ons de komende jaren verder voor inzetten,’’ aldus Sjang van de Wiel, voorzitter Basketball Community Gelderland.